Ponto Vapaata ajattelua ja ihmettelyä politiikasta, yhteiskunnasta ja elämästä

Hallitus ei kaadu, koska uusia puheenjohtajia ei heitetä kylmiltään kehään

Oppositiossa vaaditaan ennenaikaisia vaaleja hallituksen henkilövaihdosten vuoksi. Hallituspuolueet torjuvat vaatimukset. Niiden mukaan hallituskaravaani jatkaa, vaikka kuskeja vaihdetaan lennosta. Yhteisestä reitistä on sovittu hallitusohjelmassa, ja kehysriihessä alustavasti päätettiin myös ensi vuoden budjetista. Sote-uudistuksen pääpiirteet puolestaan hoidettiin järjestykseen hallituksen ja opposition yhteisvoimin.

Tietysti oppositio vaatii ennenaikaisia vaaleja ja pyrkii hallituksen kaatamaan. Vaalit kertoisivat sinällään hallituspuolueiden epäonnistumisesta, koska maa olisi ajautunut sellaiseen poliittiseen kriisiin, ettei muuta ratkaisua löydetty. Tätä välttääkseen hallituspuolueet haluavat kitkutella vaikka sitten toimitusministeriöasenteella säännönmukaisiin vaaleihin.

Puheenjohtajien vaihtoviikot

Kokoomus vaihtaa kesällä puheenjohtajansa, ja demarit mahdollisesti tekevät saman tempun jo keväällä. Jos vaalit olisivat syksyllä, niin uudet puheenjohtajat joutuisivat saman tien kuumimpaan vaalikamppailuun. Kamppailu on toki jo kesällä käynnissä, mutta kierrokset ovat vielä kohtuullisemmat.

Arvelisin uusien puheenjohtajien ja heidän taustajoukkojensa haluavan mahdollisuutta verryttelyyn ennen täyden tohinan aloittamista. Säännönmukaisiin vaaleihin mennessä uudet puheenjohtajat ehtisivät vaikuttaa kampanjoiden luonteeseen ja strategioihin. Syysvaaleissa he joutuisivat enemmän pelkästään keulakuvan rooliin.

Vassarit ehkä hyötyisivät pitemmästä oppositiojaksosta 

Opposition vaatimukset saattavat olla myös puhdasta retoriikkaa: voi turvallisesti vaatia sellaista, mikä ei toteudu. http://yle.fi/uutiset/oppositio_valmis_harkitsemaan_ennenaikaisia_vaalej...

Tuossa Tv1:n keskustelussa Soini vaatii kiihkeimmin ennenaikaisia vaaleja. Arhinmäki myötäili tässä asiassa Soinia melko ponnettomasti. Ehkä oppositioasema vielä opetteluttaa. Voi lisäksi olla, etteivät vasurit ennenaikaisia vaaleja sydämestään kannata. Mitä pitempään aikaa kuluu vassareiden hallituksesta lähdöstä, sitä paremmin hallituskumppani kokoomuksen haju ehtii maihinnousutakista haihtua. Oppositiossa oleminen saa vakuuttavuutta, mitä usemmin ehtii sateenkaarihallituksen tynkää kyselytunneilla ahdistella.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tiilikainen vaikutti kolmikossa varovaisimmalta. Hän oli puheenjohtaja Sipilän linjoilla: ennenaikaiset vaalit ovat mahdolliset, muttei niitä erityisesti vaatinut.

Entä jos Soinin toive toteutuisi?

Kuinka tosissaan perussuomalaiset sitten ovat? Pelaako Soini riskillä? Entä jos EU-vaalien ykkösnyrkiksi kohotetun Jussi Halla-aho vetovoima ei riitä ja vaalitulos jääkin kauas Suuresta Jytkystä?

Silloin EU-vaalien heikko tulos kertoisi puolueen alenevasta kannatuksesta. Voittajien vankkureissa viihtyneet kannattajat vaihtaisivat vankkureita tai kömpisivät takaisin sohvilleen. Tällainen heijastusvaikutus lienee sitä suurempi, mitä vähemmän aikaa tappiosta on kulunut. Säännönmukaisiin vaaleihin perussuomalaisetkin ehtisivät kehitellä uusia teemoja ja selitellä mahdollista heikkoa tulostaan.

AAA

Pääministeri Katainen ei pidä ennenaikaisia vaaleja tarpeellisina. Haastattelutunnilla hän sanoi niiden "valmistelun antavan erittäin huonon kuvan maailmalle". Ovatko tällaisetkin kansalliset poliittiset ratkaisut ulkoistettu luokituslaitoksille? Onko niin, että AAA-luokan mallioppilas lähtee luokasta vasta kellon soitua. Tottahan on, että poliittisen järjestelmämme vakaus on näissä laitoksissa laskettu isoksi plussaksi, ja sitä kuvaa ennenaikaiset vaalit horjuttaisivat 

SUURI JOS

Edellä kirjoitettu perustuu siihen mahdollisuuteen, etteivät vihreät lähtisi hallituksesta. Hehän lähtevät, jos Fenno-voiman ydinvoimalaluvan päivitys etenee hallitukseen saakka. Hanke voi kuitenkin kaatua ennen sitä.

Vihreiden lähdön jälkeen hallituksella olisi vain yhden edustajan enemmistö. Monien asiantuntijoiden mielestä hallituksen lopputaipaleella näinkin niukka enemmistö riittäisi. Siitä en sano mitään, mutta tekisi se ainakin luottamuslauseäänestyksistä jännittäviä.       

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto

Mikä on poliitikkojen ministerisalkun arvostus, kun useampi ministeri on lähdössä Eurooppaan? Kuinka voidaan syyttää Vasemmistoliittoa rintamakarkuruudesta jos kokoomus ministereistä kolme on lähdössä? Ihmettelen Kataisen toimintaa jos hän siirtyy Komissaariksi eurooppaan. Äänestäjille jää tunne etttä hän ajoi vain omaa etuaa pääministerinä, eikä Suomen.

Toimituksen poiminnat