Ponto Vapaata ajattelua ja ihmettelyä politiikasta, yhteiskunnasta ja elämästä

Soinin salatun sairauden opetus: ehdokkailta pitäisi vaatia lääkärintodistus

Timo Soini paljastaa Peruspomossa kärsineensä vakavista sydänoireista viime presidentinvaalien aikaan. Hän kertoo huomanneensa sydänoireita jo ennen kampanjan alkua : - Siinä vaiheessa tiesin myös, ettei pumppuni ollut ihan kunnossa. Oireilua alkoi tuntua kesän jälkeen, kun syksyllä piti aloittaa kampanjan suunnittelu. http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014040318174082_uu.shtml

Kuulun sukupolveen, joka muistaa presidentti Kekkosen kauden surkean lopun. Tuolloin nuorena aikuisena hämmästelin entisen mestaripuhuja ja urheilumies Urkin sopertelevaa ulosantia ja köpöttävää käyntiä. Jälkeenpäin selvisi, ettei Kekkonen terveytensä puolesta olisi ollut enää sopiva presidentiksi. Poliittinen lähipiiri onnistui asian pitämään pimennossa. Median piirissä asiasta tiedettiin, mutta ei uskallettu kertoa. Syystä onkin kysytty, kuka silloin presidentin valtaa käytti.

Tästä viisastuneena Mauno Koivisto alkoi julkistaa säännöllisesti lääkärinlausuntoon perustuvan tiedotteen terveydentilastaan, ja hänen seuraajansa ovat käytäntöä jatkaneet. Mutta tämä tapahtuu sitten, kun presidentti on jo valittu.

Monissa työ- ja virkatehtävissä vaaditaan etukäteen lääkärintodistus siitä, että pystyy terveytensä puolesta tehtävää hoitamaan. Ehdotan harkittavaksi, että seuraavissa presidentinvaaleissa ehdokkaat julkistaisivat jo ehdokasvaiheessa jonkinlaisen terveystodistuksen. Kyllähän me kansalaiset työnantajina voisimme sellaista edellyttää. Presidentin tehtävät ovat niin vaativia, ettei virkaan kannata valita ihmistä, jonka terveys on jo valmiiksi heikko. Tämä olisi myös ennakoivaa työsuojelua. Kukaan ei vallanhingussaan pystyisi vähättelemään omia oireitaan ja hakeutumaan tehtävään, johon voimat eivät riitä.

Salaaminen onnistuu aikansa

Miksi Soini sai rehellisyyden puuskan juuri nyt, vaikka on pystynyt salaaman presidentinvaalien aikaiset rytmihäiriöt pari vuotta ja vuoden 2010 verenmyrkytyksen vielä pitempään? En tietenkään tiedä vastausta, mutta mikään ei estä arvailemasta.

Salatuilla asioilla on taipumusta tulla ennen pitkään julki. Jos nämä terveydentilan horjahdukset olisivat tulleet ilmi vasta seuraavien eduskuntavaalien aikaan, ne olisivat olleet kiusallisia kisatessa pääministerin paikasta. Horjuva terveys sinänsä ei olisi ollut pahinta, vaan sen vuosia jatkunut salaaminen. Kertomalla tämän itse Soini toivoo saavansa tästä jälkijättöisestä toiminnastaan rehellisyysbonuksen. Ja jos joku pitää salailua äänestäjien pettämisenä, niin vuodessa se ehtii unohtua. 

Puheenjohtaja Juha Sipilän esimerkki on saattanut rohkaista. Hän on kahdesti sairastanut keuhkoveritulpan ja on siitä avoimesti kertonut, eikä se näytä juuri hänen suosiotaan vähentäneen.

Voi Kristus, mikä pomo!

Soinin julkisuuteen tarjoamassa tarinassa terveydentilan horjuminen esitetään seurauksena suuresta tehtävästä ja sen raskaudesta: Hän johdatti laumansa Jytky-voittoon ja uhrautui vielä presidenttiehdokkaaksi. Kenestäkään muusta ei tehtävään ollut. Hän totisesti on kipujen mies ja sairauden tuttava, joka antoi uhrin puolueensa, kansansa, eteen.

Kansallisille perusmyyteillemme uskollisesti hän suomalaisena miehenä sisukkaasti kielsi sairautensa, koska urakka oli saatava valmiiksi. Kipunsa hän piti pienen piirin tietona, kunnes oli aika avautua.

Puolueen elvyttäjän Toni Halmeen hautajaisiin Soini osallistui verenmyrkytyspotilaana kanyyli käsivarressaan. Kuva on liikuttava. Soini on uskollinen ystävä niin elämässä kuin kuolemassa. Tällä en suinkaan vähättele Timo Soinin tunteita Toni Halmetta kohtaan. Ne ovat varmaankin aitoja ja syviä. Moni muu olisi saattanut pitää tuollaiset tuntemukset itsellään, mutta tällä tapaa Toni Halme vielä haudan takaakin tekee puolueensa vaalityötä.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän TimoLustig kuva
Timo Lustig

Onpas Tero Pontolla aika erikoinen näkemys, suorastaan perustuslain vastainen.

Suomen perustuslain 6 §:n 2 momentti nimittäin toteaa seuraavaa:

"Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella."

Yhdysvalloissa oli presidenttinä aikanaan Franklin D. Roosevelt, joka istui pyörätuolissa. Kalle Könkkölä, joka Suomessa on ollut kansanedustajana, istuu niin ikään pyörätuolissa ja käyttää hengistyskonetta.

Tero Ponto näyttää olevan sitä mieltä, että tällaiset epäkelvot yksilöt pitäisi karsia pois, etteivät turhaan ole havittelemassa presidentin virkaa. Ihmettelen suuresti, kuinka joku kehtaa tällaisia nykyaikana ääneen lausua. Olisin kuvitellut, että Kekkosen ajan traumoista on jo opittu ja päästy eroon törkeimmistä ylilyönneistä, mutta näköjään ei.

Käyttäjän Ponto kuva
Tero Ponto

Samalla perustuslainvastaisella linjalla näyttää olevan HS:n tänäinen pääkirjoitus:
http://www.hs.fi/paivanlehti/05042014/paakirjoituk...
Ei jokin vamma tai sairaus sinänsä estä presidenttinä toimimista. Kysymys on terveydentilan salaamisesta ja siitä, miten terveydentila vaikuttaa työkykyyn. Pyörätuoli-invalidi voi toimia presidenttinä, mutta invalidideettiä ei pidä salata äänestäjiltä. Näinhän muuten toimittiin Rooseveltin tapauksessa. Hesarissa poliitikkojen terveydentilasta kirjoitetaan näin:"Sik­si ää­nes­tä­jil­lä on oi­keus tie­tää. Avoi­muus on­kin ny­kyään pää­sään­tö."

Olen joskus joutunut toimittamaan monen muun tapaan lääkärintodistuksen ennen työtehtävän vastaanottamista. Onko sekin perustuslain vastaista?

Viimein kappaleesi, Timo Lustig, kertoo lähinnä ilkeydestäsi tai siitä, kuinka heikosti ymmärrät lukemaasi. Jos kysymys on heikosta luetun ymmärtämisestä, niin jatkahan harjoituksia.

Käyttäjän TimoLustig kuva
Timo Lustig

Mielipiteen lainmukaisuuteen ei vaikuta se, mitä Helsingin Sanomat asiasta kirjoittaa. Pysyn perustellussa kannassani HS:n kirjoituksesta riippumatta.

Mitä ilkeyteen tulee, oma kirjoituksesi ja yllä oleva vastauksesi kommenttiini puhukoon itse puolestaan. Jääköön tämä asia näin julkisessa keskustelussa lukijoiden arvioitavaksi, minulla ei ole siihen tämän enempää sanottavaa.

Käyttäjän Ponto kuva
Tero Ponto Vastaus kommenttiin #6

HS ei tietenkään ollut lainopillinen perustelu. Se vain kertoi, etten tämänsuuntaisten ajatusten kanssa ole ihan yksinäni. Eipä Timo Lustig vastannut kysymykseen, onko perustuslain vastaista vaatia työntekijältä lääkärintodistusta. Eikä muihinkaan argumentteihini. En oikein usko Timo Lustigin perustuslain tulkintaan. Se on hänen mielipiteensä. Jokuhan sanoi Korkeimman oikeuden tuomion saatuaan, että se on vain yksittäisten ihmisten mielipide. Minusta toisen tekstin tahallinen väärintulkinta on ilkeää, mutta poliitikon imagonrakentamisen pohdiskelu ei sitä ole.

Käyttäjän TimoLustig kuva
Timo Lustig Vastaus kommenttiin #7

HS:n pääkirjoituksen viimeinen virke kuuluu: "Poliitikon terveydentila ei ole yksityisasia."

Olen tästä perustellusti eri mieltä. Poliitikollakin on yksityisyys. Terveydentila kuuluu tämän yksityisyyden piiriin. Korkein oikeus on mm. ratkaisussaan 2010:39 käsitellyt kysymystä poliitikon, ko. tapauksessa pääministerin yksityisyydestä.

Ratkaisun perusteluissa on viitattu mm. lain esitöihin, joissa todetaan mm. "yksityiselämän käsitteen ytimeen kuuluvan, että yksilöllä tulee olla tietty rauhoitettu ala, johon kuuluvat asiat hänellä on oikeus pitää omana tietonaan, jos hän haluaa. Yksityiselämän piiriin kuuluvista asioista esitöissä mainitaan esimerkkeinä henkilön perhe- elämä, vapaa-ajan käyttö, terveys ja ihmissuhteet (HE 84/1974 vp s. 3)".

Terveydentilaa koskevat tiedot kuuluvat siis yksityiselämän käsitteen ytimeen, myös poliitikolla.

Käyttäjän Ponto kuva
Tero Ponto Vastaus kommenttiin #8

Tässähän ei tarvita välttämättä mitään lainsäädäntöä. Ymmärtääkseni presidenttien tapa antaa tiedote terveydentilastaan ei perustu lakiin, vaan se on vakiintunut käytäntö. Puolueethan voisivat tehdä herrasmiessopimuksen ja sopia, että presidenttiehdokkaat julkistavat jonkinlaisen terveysselvityksen. Tämän kirjoitan ihan yleisellä tasolla, enkä viittaa sillä erityisesti Soiniin. Hänhän ei sanomansa mukaan enää aio presidenttiehdokkaaksi.

Käyttäjän TimoLustig kuva
Timo Lustig Vastaus kommenttiin #9

Mitäs niillä terveydentilaa koskevilla tiedoilla sitten ylipäänsä tehdään, ellei tarkoitus ole jakaa ehdokkaita kelvollisiin, ja virkaan kelpaamattomiin, tai panna heitä paremmuusjärjestykseen epäasiallisella ja voimassa olevan lainsäädännön kieltämällä perusteella?

Jos joku haluaa itse terveystietojaan kansalle kertoa, se on sitten kokonaan toinen juttu.

Käyttäjän Ponto kuva
Tero Ponto Vastaus kommenttiin #10

Timo Soinikin kirjassaan halusi luopua vapaaehtoisesti yksityisyydensuojastaan, kun julkisti terveystietojaan. Kyllähän se varmaan vaalitilanteessa riittäisi, että presidenttiehdokkaat vapaaehtoisesti julkistaisivat lääkärinlausunnot.

Lisäksi ennen viran vastaanottamista
presidentin pitäisi toimittaa lääkärintodistus, jossa lääkäri arvioi onko kyseinen henkilö työkykyinen mainittuun tehtävään. Jos tällaista voidaan vaaditaan virkaan valittavalta koulunkanslistilta tai luokanopettajalta, niin miksi perustuslaki estäisi sitä vaatimasta presidentiltä?
http://www.kuntatyonantajalehti.fi/fi/arkisto/2007/6/Documents/607_Kunnat_kysyv%C3%A4t__L%C3%A4%C3%A4k%C3%A4rintodistuksen_esitt%C3%A4minen[1].pdf

Käyttäjän TimoLustig kuva
Timo Lustig Vastaus kommenttiin #11

Virkaan valittavan koulun kanslistin tai luokanopettajan lääkärintodistusta ei levitellä julkisuuteen.

Tästä on kysymys.

Toimituksen poiminnat