Ponto Vapaata ajattelua ja ihmettelyä politiikasta, yhteiskunnasta ja elämästä

Arhinmäen lähtölaskenta alkoi

Arhinmäen asema Vasemmistoliitossa on ollut vankka. Viime kesän puoluekokoukseen ei haastajia ilmaantunut. Hän on onnistunut tähän saakka sovittamaan yhteen nuoret radikaalit puna-vihreät ja ay-taustaiset jäärät. Puoluekokouksissa ja ohjelmatyössä on käyty avointa ja ronskia vuoropuhelua.Toistaiseksi puolueessa on aina onnistuttu löytämään kompromisseja, joiden kanssa eri sortin porukat ovat voineet elää. Tästä tietysti Mustajärven ja Yrttiahon Leftovers on poikkeus.

Yhtenäisyyteen on nyt tullut säröjä. Kansanedustaja Jari Myllykoski aloitteli keskustelua Arhinmäen seuraajasta Suomen Kuvalehden haastattelussa pari viiikoa sitten. Hyvissä ajoin hän oli liikkellä, kun seuraavaan säännönmukaiseen puoluekokoukseen on aikaa kaksi vuotta. Myllykoski näkisi uutena puheenjohtajana mielellään jonkun nuoren ay-taustaisen miehen. Saattaisi hän itsekin puheenjohtajaksi uhrautua. Se olisi miellyttävämpää kuin Näsinneulasta hyppääminen

http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/politiikka/paavo-arhinmaki-epaonnistunut-duunarien-puolustaja/

Tuikku antaisi kenkää

Median riemastus Arhinmäen kolmen leijonan kantokänneistä oli jo laantumassa, kun turkulainen Vasemmistoliiton yhdistys Tuikku näki valon ja tarttui tilaisuuteen.

Kannanotossaan se vaati potkuja Arhinmäelle kulttuuriministerin ja puheenjohtajan tehtävistä. Tuikkulaiset olivat jyrkempia moralisteja kuin kansanedustaja Pentti Oinonen (ps), ja se on jo saavutus. Oinonen ei vaatinut ministerin eroa, vaan pääministerin antamassa läksytyksessä olisi tarpeeksi. Poliittinen pelisilmä taitaa näillä turkulaisilla olla punainen ja puinen sekä sijaita niin, että sillä näkee vain menneisyyteen.


http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/600738/Turkulaisosasto+vaatii+Arhinmaen+vaihtamista++esitys+puoluehallitukseen

Tuikkulaiset ehdottivat puheenjohtajaksi rautakoura Kari Uotilaa. Hän kiitti kannatuksesta ja epäili, ettei ehdotusta ole tehty tosissaan, koska Arhinmäkeä siinä luonnehdittiin harmaaksi ankaksi. Olen Uotilan kanssa eri mieltä: ei tunnu uskottavalta, että ehdotus olisi tehty läpällä, koska tekijät ovat turkulaisia. 

"Työ käsiemme, (hengenkin) on oikeata työtä"

Turun Sanomien jutussa nimetön haastateltava suitsuttaa Uotilaa seuraavasti: "Hän olisi ensimmäinen puheenjohtaja vuosiin, jonka verokortti olisi rehellisesti ollut kapitalistin takataskussa." Myllykoski puolestaan koki puolueensa vihreän nuorison ongelmaksi sen, etteivät nämä ole joutuneet puolustamaan etujaan lakoilla. Myllykoskelle voisi heittää, etteihän se ole nuorten oma vika, ettei heillä ole ollut sellaista työtä, josta olisivat voineet lakata.  

Kun tällaisia kommenteja pikkuisen raaputtaa, niin sieltä löytyy hyvin vanhakantainen käsitys työstä: ruumiillinen työ kapitalistin ikeen alla on sitä ainoaa oikeaa työtä. Valkokaulusväki ja keskiluokka eivät työn raskaudesta mitään ymmärrä. 

Demareitten kapinaliikkeen tapaan Vasemmistoliitossakin on väkeä, joka haluaisi palata 70-luvulle. Vasemmiston lievä irtiotto ay-liikkestä nähdään yhdeksi syyksi kannatuksen laskuun. Ay-taustaisten politikkojen nostaminen kärkeen palauttaisi liikkeen lähelle työkansaa.

Sekä demarit että vassarit ovat tietysti turhautuneita heikkoihin kannatuslukuihinsa. Hallitusvastuu murentaa kannatusta julmasti kuin poravasara. Oppositiossa räyskyttävät persut herättävät nekin pelkoa, vaikkei kukaan uuteen jytkyyn uskokaan. Nämä valitsivat eduskuntaryhmän johtoon entisen luottamusmies Jari Lindstömin. Keinotekoisen maisterisjätkän ohella voivat esitellä julkisuudessa aitoa duunaria.

Demareilla persufobiaan on erityisesti aihetta. Vasemmistoliittolaiset ovat olleet tutkimustenkin mukaan immuuneja perussuomalaiselle populismille. Vasemmistoliiton kannattajat tunnistavat demareita selvemmin perussuomalaisten äärioikeistolaiset piirteet. Tietysti Vasemmistoliiton immuniteetti perussuomalaisuudelle johtuu osittain siitä, että jäljellä on uskollinen ydinjoukko.  

Jäitä poltellen vaalikauden loppuun

En usko Vasemmiston innostuvan puheenjohtajan vaihtamisesta ennen seuraavaa puoluekokousta. Nämä julkisuudessa olleet möläykset ovat kuitenkin olleet irrallisia. Eduskuntavaalien tulos ratkaisee pitkälti Arhinmäen kohtalon. Pienten torjuntavoittojen mainostamisella voitokkaiden vaalien käyminen voi olla toivotonta. Jos kannatuksen alamäki on edelleen jatkunut, niin peli on melko selvä. Ja saattahan olla niinkin, että kahden vuoden päästä Arhinmäki haluaa luopua puheenjohtajuudesta. Helpompiakin duuneja on ehkä tarjolla.  

OIKAISU: Bloggauksen ensimmäisessä versiossa kirjoitin virheellisesti, että kansanedustaja Jari Lindström olisi entinen pääluottamusmies. Hän on entinen luottamusmies.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (38 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

En usko. Arhinmäki edustaa vasemmistolaisia arvoja.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Totta, Arhinmäki ei todellakaan ole ulkokultainen oikeistolainen, jonka mielestä mitä tahansa saa tehdä, mutta salassa.

Kun kaksi oikeistolaista keskustelee edellisillan ryyppyjuhlista oksenteluineen, ne muistaa aina sanoa toisilleen lopuksi: Älä vaan kerro muille. Vasemmistolaisten ei tarvitse tuollaiseen sortua.
Se mikä on tehty, on tehty.

Arhinmäki ei ole "möläytellyt" ns. tyhmiä kertaakaan,- toisin kuin erään puolueen puolet edustajista, ja jokainen kannattaja.
Kaikki ei ole möläyttelyä, joka möläytyksesksi väitetään. (ps)

Aloittajalta ihan oivallinen kirjoitus silti. Politiikkaan kuuluvat tämänkaltaiset kirjoitukset.

Avaajalta jäi huomaamatta Arhinmäen tuorein. Pilkkiminen hallitusaitiossa:
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-128865965754...

Minusta Paavo on varsin rehellisen ja asiansa selkeästi esilletuova poliitikko. Ei häntä syrjäytetä ellei itse tee johtopäätöksiä. Mielestäni ei tarvitse.

Hyvä tyyppi.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Arhinmäki ei ole "möläytellyt" ns. tyhmiä kertaakaan

Cheekin musiikki on sontaa?

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry Vastaus kommenttiin #24

Se on sontaa... Mielipide jonka oikeutus on sanoa.

Lyönpä hatullisen vetoa, että se on yli puoluekentän sontaa monien muidenkin mielestä. Muut vaan eivät ulkokultaisuuttaan uskalla sanoa mitään, koska se menestyy pullamössö-porukassa kaupallisesti hyvin.

Onko se hyvää musiikkia Nahkamäen mielstä. Rappia, rappia, rappia. Sontaista puhemusiikkia on minun mielipiteeni... Arhinmäenkin ilmeisesti.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja Vastaus kommenttiin #25

Ei arhinmäellä ole mitään vasemmistolaista "valitusrappia" vastaan. Palkitsi vasemmistolaisia räppäreitä.

Korrektia? Ehkä vasemmistolaisten mielestä. Kaikkitietävän tyrynkin tulisi pysyä ajantasalla lukemalla muutakin kuin kansan tahtoa.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013082417406108_u...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Mistä johtuu ministerin väsymykset? Torstain istunnossa ei oikein silmät meinanneet pysyä auki. Välillä herätteli puolustusministeri. Eikä tuo ollut suinkaan ensimmäinen väsykohtaus. Aiemminkin olen kiinnittänyt samaan huomiota.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-128865965754...

Käyttäjän Ponto kuva
Tero Ponto

Onhan näitä pilkkijöitä ollut muitakin. Enkä ihmettele yhtään. Itse olen toimittajana nukahtanut Karkkilan kaupunginvaltuuston kokouksessa, muttei siitä kukaan juttua tehnyt.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

No, kyllä puoluekuriparlamenttia voisi edes esittää kunnioittavansa ja jäädä nukkumaan jonnekin muualle kuin eduskunnan ja TV-kameroiden eteen.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

No eihän tuo ole mitään siihen verrattuna, että joku kollega tuo patjansa nukkuakseen eduskunnan käytävällä. Silloin voisi kysäistä, että onko lääkitys pahastikin pielesssä!

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Oikeinko on joku käytävällä nukkunut patjan päällä? Miksiköhän ei ole ole nukkunut työhuoneessaan, sillä siellähän jopa torkkupeitto valmiina odottamassa? Ettei vain ole tullut käsitysvirhettä nukkumapaikasta vai onko kuvaa osoittaa?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Missä hallituksen päätöksissä Arhinmäen ja puolueensa vasemmistolaisuus on näkynyt?

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Uskoisin aika monissa. Lähes kaikissa hallituksen päätöksissä.
Pitää muistaa, ettei hallitus koostu vain kokoomus/rkp:sta.

Kun seuraavaksi on tarjolla porvarihallitus, kolmen oikeistopuolueen voimin. Persut, kepu ja kokoomus, Makkonenkin huomaa vasemmiston poissaolon.

Pekka Iiskonmaki

#8
Minäkään en ole huomannut Paavon tai Merjan häirinneen hallitustyötä mitenkään.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Uskoisin aika monissa."

Annat yleensä takuutyhjän vastauksen. Tätä ei tarvitse kommentoida.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry Vastaus kommenttiin #11

Pekka ja Jarmo. Sokeitahan te oikeistolaiset olette muutenkin. Kuinka voi nähdä.
Politiikkaa pitää osata tulkita.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry Vastaus kommenttiin #11
Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Ei missän, vasemmistoliiton puolueohjelmakin tehdään nykyisin, Helsingin yliopiston kampuksella.

Käyttäjän katipeltola kuva
Kati Peltola

Sirpa Abdallah ihmettelee, mistä johtuu ministerin väsymykset. Minä ihmettelen sitä, miten kukaan ministeri jaksaa nykyisten työmääriensä kanssa. Ihan hyvä, jos pystyvät hetken rentoutumaan kokouksessa, kun menossa ei ole itse vastattava kysymys.

Terolla hauskasti kirjoitettu tarkastelu. Itse en ole huolestunut Arhinmäestä tai hänen kohtalostaan. Paavo tekee kovasti töitä ja niin hän tulee tekemään jatkossakin. Oli sitten missä tahansa tehtävissä. Paavo etsii koko ajan pelipaikkoja, joissa viedä vasemmistolaisia tavoitteita eteenpäin. Sitä samaa toivon muillekin suomalaisille. Tämä maa tai muutkaan maat eivät pärjää oikeistolaisilla konsteilla.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Minä ihmettelen sitä, miten kukaan ministeri jaksaa nykyisten työmääriensä kanssa."

Mitä ihmettä ne ministerit sitten on tehnyt, missä näkyvät tulokset?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Niin, kyllä urheilu- kulttuuriministerillä on paljon hommia. Raskastahan on seurailla eri urheilukilpailuja ja eri kulttuuritilaisuuksia silloin kun niihin jää aikaa urheilulta. Mitenkähän rasittavaa on neljällä henkilökohtaisella avustajalla ja yhdellä sihteerillä.

http://valtioneuvosto.fi/hallitus/jasenet/kulttuur...

Pekka Iiskonmaki

#14
Sirpalta hyvin hoksaavana unohtui vastuu. Vastuu painaa Paavoa ja hänen esikuntaansa.

Paavolla on tosin hyvä pelisilmä ja se korvaa paljolti vastuun mahdollisen puutteen.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #16

Pekka, tarkoitako pelisilmällä koripallossa, jääkiekossa vai jalkapallossa? Paavolla on pelisilmää ollut ainakin noissa lajeissa ja varsinkin jalkapallossa. Vastuusta en tiedä miten se liittyy kyseisen ministerin vakanssiin. Jospa en vain osaa sisäistää sitä, sillä itse kun olen kaikkiruokainen urheilufani, niin ilmeisesti olen jopa jäävi arvioimaan vastuukysymyksiä. Jopa niin kova fanittaja että olisin ainakin herännyt katsomaan Sotsin 50 km:n hiihtoa siitä huolimatta että olisin ollut juhlimassa jääkiekkopronssia.

Näillä sanoilla en oikein osaa arvostaa urheiluministerin toilailuja ja väsymystä. Vähempikin riittäisi.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #17

#17
Nyt tuli Sirpa rankka kysymys vastattavaksi. Minulla ei ole neljää neuvonantajaa. Nykyisin ei edes sihteeriä.

Lisään tuohon vielä yhden urheilulajin. Keilailu. Eli Paavon vastuu painaa kuin keilapallo aamukohmelossa ilman paikkoheittoa.

Pekka Iiskonmaki

#5
Älä Jarmo sekoita asioita.

Hän ryyppää kuin jätkät ilmaista viinaa. Hänellä ei ole solmiota ja Paavo käyttää yhdistelmäpuvun kanssa lenkkareita.

Lisäksi annan arvoa tankerolle.

Kaikki herran elkeet siis puuttuvat.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Ei. En ole koskaan toiminut PÄÄluottamusmiehenä.

Pyrin toimimaan ihan oikeasti, en olemaan pelkkänä näyttelyesineenä ;) (kattokaa, duunari!)

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Nyt sinulla asemasi vuoksi olisi tilaisuus toimia PÄÄmiehenä työntekijöiden puolesta toimivana. Luottamusta se vaatii, kuten luottamusmieheltä, mutta puolueesi. Se tässä kantona kaskessa on.

Itsekin olen pitkäaikainen luottamusmies, ja oletan, että luottamusta oli, muutenhan olisivat vaihtaneet.

Väitänpä, että luottamusmiehen työ on monessa mielessä vaikeampaa kuin eduskunnan duunareilla, kansanedustajilla. Lisäksi se on oikeaa LUOTTAMUStyötä, palkatonta siis. Palkka tulee luottamuksesta, ei rahasta.

Tuon kun ymmärtäisivät eduskunnassakin, ymmärtäväisivät mitä oikea luottamus merkitsee.

Nykyisin te olette seteliselkärankaisia joka mielestäni on helvetin osuvasti ilmaistu. Mistähän sanonta on kotoisin?... Heh!

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Luottamusta se vaatii, kuten luottamusmieheltä, mutta puolueesi."

Eikös vasemmisto (SDP ja Vasemmistoliitto) ole hallituksessa hankkimassa luottamusta tekemällä vastuullisia päätöksiä? Ei oppositio voi lakeja tehdä.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry Vastaus kommenttiin #20

Voi sinua populisti-"poikaa."

Nyt eletään vaikeita aikoja, jossa juuri VASTUULLISUUDESTA on kysymys. Ei puoluepolitikoinnista.

Käyttäjän Ponto kuva
Tero Ponto

Jari Lindström anteeksi väärä tieto. Olen oikaissut sen itse tekstiin. En epäile pyrkimyksiäsi, mutta politiikka on myös sitä miltä se näyttää. Yhtäältä olet poliittinen toimija ja toisaalta myös paasikiviläistä ilmaisua käyttääkseni representatiivinen figuuri. Tosin Paasikivi viittasi ilmaisulla presidentin asemaan. Kun puolueesi on toistuvasti ilkkunut vasemmiston menettäneen kosketuksensa työväestöön, niin noususi eduskuntaryhmän puheenjohtaksi on helppo tulkita työväenpuolueimagon vahvistamiseksi.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Ei mitään, puutun noihin vain sen takia etten saisi arvotonta arvonnousua :) Ei ollut ihan ensimmäinen kerta, kuten ei myöskään se, että olen lukemattoman moneen kertaan saanut korjailla käsityksiä demariudestani ;)

Vasemmistoliitossa on henkilöitä, joiden tiedän olevan työväestön asialla, ihan oikeasti. Mutta sitä minä en lakkaa ihmettelemästä, että siellä on niin vahva ympäristö-ja ilmastokylki edellä toimiva porukka.

Sekin "siipi" on omasta mielestään ympäristön ja Suomen asialla, mutta minun mielestäni he eivät toimi Suomen kilpailukyvyn ja työpaikkojen puolesta.
Jos omilla päätöksillä ammutaan itseämme jalkaan ja edesautetaan näin työn ja työpaikkojen siirtymistä muualle, maihin jossa ympäristöasiat on heikolla hoidolla, niin miten se auttaa ympäristöä globaalisti ja Suomea? Ei mitenkään

Tätä en lakkaa ihmettelemästä.

Käyttäjän Ponto kuva
Tero Ponto Vastaus kommenttiin #31

Jari Lindström, viittasin kirjoituksessani siihen, että jonkinlaisia jännitteitä on Vasemmistoliitossakin eri ryhmien välillä. Kaikissa puolueissa on. Itse olen huvittunut puheenjohtajanne itsepintaisesta pyrkimyksestä kieltää erilaisten ryhmien vaikutus puolueenne sisällä. Soini sanoi jossain tv-haastattelussa, että on vain perussuomalaisia edustajia. Hullunkurinen väite ihmiseltä, joka on valtiotiedettä opiskellut ja ollut pitkään politiikassa mukana. Onhan Perusuomalaisissa selvästi maahanmuuttovastainen kylki. Ja se kylki vaikuttaa viime aikoina saaneen enemmän vaikutusvaltaa puolueenne sisällä. Ruohonen-Lernerin suistaminen voidaan nähdä tämän ryhmän operaationa. Tilalle valittiin halla-aholaisten maltillinen myötäilijä.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #33

On mielenkiintoista jos uskot tuntevasi ryhmämme tilanteen minua paremmin.
Ole vahva uskossasi ;)

Käyttäjän Ponto kuva
Tero Ponto Vastaus kommenttiin #34

Ruohonen-Lerner ei sitten ilmeisesti tiedä ryhmänne tilannetta, Hänen haastattelujansa pohjalta jakolinjoja ryhmänne sisällä voi helposti vetää. Sitä en ymmärrä, miksi sinä ja puheenjohtanne yritätte kieltää päivänselviä sosiaalipsykologisia perusilmiöitä, jotka koskevat kaikkia ryhmiä.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Kyllä sokea Reettakin näkee mikä on oikein ja mikä ei, mutta ei näköjään vasemmiston kannattajat.

Pekka Iiskonmaki

#23
Voi sinua Jaakko!

Vasemmisto ei ole viisasta. Ikävä kyllä. Tosin valtaosa on niistä hauskoja veikkoja ja erityisesti päissään.

Ei ole enään luokkayhteiskuntaa. Duunarit ja herrat. Niitä ei erota heti.

Keskustelemalla minuutin, asia ratkeaa.

Heikki Heinonen

Arhinmäki on rikkaan ruotsinkielisen kulttuurisuvun vesa. En ymmärrä mitä hän tekee vasemmistoliitossa, RKP olisi rehellisempi valinta.

markku palonen

Ministerit tekevät hartiavoimin töitä?
PC:t tulivat toimistoihin,50 % suunittelijoista sai lähteä kävelemään.
PC:t tulivat eduskuntaa ,lisättiin 100 % toimistotyöväkeä.
Jos kerran ministerit väsyvät kuten Arhinmäki,lisätään vähän avustajia taas ,mutta ei niin paljon, että herrat ministerit eivät muista avustajien kasvoja.

Ministerit eivät ole koskaan oikeata työtä tehnyt niin kauan, että tietäisivät mitä se on.

markku palonen

Arhinmäki on ollut jossain puistojen lakaisu ryhmässä ja se ei tarvitse koulutusta ,mutta hän osaa ohjata koko vasemmisto populaatiota ja tietää miten työt pitää tehdä,voi punalippujen kantajan porukkaa joita opiskelu aikoinani ajaessani taksia vappuna, vein marssien lähtöpaikoille ihmisiä ja en saanut viedä perille asti, kun olisivat nähneet tulleensa taksilla marsille. Kuuluin itsekkin metalli 49:ään.Mutta minä kuuluinkin työväestöön koko loppu ikääni vaikka olin keskitason työntekijä ,mutta en kuitenkaan kommunisti.

Toimituksen poiminnat